A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Endometriózis

Endometriózisról akkor beszélünk, ha a méh belső nyálkahártyája (endometrium) a méh üregén kívül is megjelenik, s mivel ugyanúgy követi a hormonálisan vezérelt menstruációs ciklus változásait, a különböző területeken felgyülemlő véres váladék változatos panaszokat okoz.

A betegség a termékeny korban levő nők 5-15 százalékának esetében fordul elő. Terméketlenség esetén 20-30 százalékban, fájdalmas menstruációs görcsök esetén 40-60 százalékban ez a probléma áll a háttérben.

Az endometriózis okai

Az endometriózis oka ismeretlen, kialakulására többféle elmélet létezik. Ezek közül az egyik legelterjedtebb az ún. "retrográd menstruáció" elmélet, mely szerint a menzesz alatt a véres váladék nem csupán a külvilág felé távozik, hanem a petevezetőkön át a szabad hasüreg felé is, s ezzel alkalom nyílik a sejteknek a hashártyán, ill. a belső szervek falán való megtapadásra, osztódásra, s az így kialakult szövet a későbbiekben ugyanúgy viselkedik, mint a méh belső fala.

Előfordulhat még a sejtek szóródása vér- és nyirokerek útján, így távolabb eső szerveken (agy, tüdő) is kialakulhat az elváltozás. Ritkán, külső behatásokra (erőteljes ösztrogénhatás-hormonkezelés!) a normál sejtek is átalakulhatnak endometriális sejtekké, létrehozva így a betegséget.

Az endometriózis tünetei

A tünetek az elhelyezkedéstől függően igen változatosak, de közös jellemzőjük a bizonyos mértékig megfigyelhető ciklikusság. A petefészken kialakuló kór hozza létre az ún. csokoládécisztákat, melyek véres, szervülő váladékkal teli tömlők, és fájdalmasságuk mellett terméketlenséget is okozhatnak.

A kismedencei elváltozások fájdalmas közösüléssel, a méh izmos falába való terjedések pedig erős menzeszgörcsökkel járnak. Amennyiben a húgyhólyag is érintett, vizelési fájdalom, véres vizelet és alhasi fájdalom tapasztalható, míg a bélrendszer beszűrése esetén székrekedés, ciklikus hasi fájdalom, fájdalmas székelési ingerek és véres széklet jelentkezhetnek.

endometriózis

Az endometriózist elhelyezkedésétől és kiterjedésétől függően négy stádiumba sorolják. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezen stádiumok sem a tünetek erősségével, sem a termékenység prognózisával nincsenek összefüggésben.

Az endometriózis diagnosztikája

A diagnózis gyanúja a kórtörténet, tünettan alapján általában már felmerül a vizsgáló orvos fejében, és ezt megerősíthetik egyes esetekben a hagyományos nőgyógyászati vizsgálat során tapasztalt eltérések is. A leghatékonyabb, s egyben legpontosabb vizsgálati eljárás a laparoscopia, melynek során alaposan áttekintik a hasüreget, lehetőség van a szövettani vizsgálatra, s gyakran az elváltozások oldása is megtörténik egy ülésben. Időnként szükség lehet kiegészítő képalkotó vizsgálatokra (UH-, CT-, MRI-vizsgálatokra) is.

Az endometriózis kezelése

A leggyakrabban javasolt kezelési mód a laparoscopos sebészeti beavatkozás. Amennyiben csupán a fájdalomcsillapítás a cél (idősebb életkor, lezárt családtervezés), javasolható a gyógyszeres kezelés, melynek célja hormonális úton elsorvasztatni a kialakult nyálkahártya-szigeteket. Hangsúlyozandó, hogy ez csupán tüneti terápia, nem szünteti meg az alapproblémát, s így a meddőség kezelésére sem alkalmas.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.