A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Hörghurut (bronchitis)

A hörghurut: a légcső és az ennek folytatását képező hörgők gyakran váladékképződéssel kísért gyulladása.
A krónikus hörghurut legsúlyosabb formájának, a COPD-nek a fellángolásai és az akut hörghurut két alapvetően eltérő betegség. Az egyik potenciálisan súlyos alapbetegség hirtelen rosszabbodása, a másik egészséges személy banális náthánál nem súlyosabb, többnyire magától meggyógyuló vírusfertőzése.

A krónikus hörghurut okai

A krónikus hörghurut tartós környezeti ártalom, főleg dohányzás miatt kialakult állapot, amelyet definíció szerint legalább két éven át, évi 3 hónapnál hosszabb ideig fennálló, köhögés és köpetürítés jellemez.

A krónikus hörghurut tünetei

A krónikus hörghurut legsúlyosabb formája a krónikus obstructív bronchitis (COPD), amely főleg dohányosoknál fordul elő. A betegség lényege a kishörgők tartós gyulladás miatti beszűkülése, a tüdő szivacsos állományának pusztulása.

Kezdetben fizikai terhelésre, később nyugalomban is jelentkező nehézlégzés, visszatérő, fulladással kísért hörghurutos epizódok, romló légzés és oxigén hiány jellemzi, emellett pedig következményes szívelégtelenség alakulhat ki. Végstádiumban a fulladás miatti mozgáskorlátozottság, tartós gyógyszer és oxigénfüggőség jellemző.A COPD az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos betegség. A dohányzás elhagyás megállítja vagy jelentősen csökkenti a betegség egyébként szükségszerű romlását. COPD-ben az akut bronchitis tüneteivel járó kiújulásokat nehézlégzés, légzési elégtelenség (oxigén hiány), mellkasi sípolás, gyakran gennyes köpetürítés kíséri. A légzésfunkciós értékek hirtelen romlanak és csak lassan térnek vissza a megelőző állapot közelébe.

A kezelés a súlyosságtól függően kórházi, olykor intenzív osztályos elhelyezést igényel. Az antibiotikumon kívül számos injekciós gyógyszer, inhalációs szerek, oxigén, fizioterápia, esetleg gépi légzéstámogatás, illetve lélegeztetés is szükséges lehet.

A heveny hörghurut okai

A heveny (akut) hörghurut néhány nap, esetleg hét alatt lezajló betegség.

A téli időszak egyik igen gyakori betegsége a heveny hörghurut (bronchitis), ami a légcsövet és az annak folytatását képező hörgőket belülről borító nyálkahártya gyulladása. A heveny hörghurut az esetek többségében különösebb kezelés nélkül elmúlik 1-2 hét alatt. Az akut hörghurut okozója szinte mindig valamilyen vírus. A vírusfertőzés utáni másodlagos bakteriális fertőződés is előfordulhat.

A hörghurut tünetei

A heveny hörghurut kezdetekor a megfázáshoz hasonló tünetek jellemzőek: nátha, torokfájás, száraz, később hurutos köhögés, hőemelkedés, rossz közérzet. A szegycsont alatt a köhögéssel erősödő fájdalom is jelentkezhet. A köpet mennyisége nőhet, a kezdeti fehér színűről gyakran sárgává, zöldessé, vagy barnássá válik, ami a bakteriális felülfertőzés jele. A vírus eredetű bronchitis egy héten belül lezajlik, a felülfertőződött esetek 2-3 hétig is elhúzódhatnak. A hörghurut szövődménye lehet tüdőgyulladás, ami gyakran hőemelkedéssel, lázzal, köhögéssel és köpetürítéssel jár. Több napos láz és hörghurutos tünetek esetén a tüdőgyulladást ki kell zárni, mivel az antibiotikum kezelést igényel.

A hörghurut diagnózisa

A diagnózis a beteg panaszai és a tünetek alapján állítható fel. Felnőttek esetében a láz nem gyakori tünete a betegségnek. Ha nem merül fel szövődmény, vagy más betegség gyanúja, nincs szükség mellkas röntgenre, az akut hörghurut röntgenfelvételen nem látható.

A hörghurut kezelése

Heveny hörghurut esetében fontos a bőséges folyadékbevitel, felnőtteknél napi 2-4 liter tea, ásványvíz, vagy gyümölcslé. Ez a folyadék csökkenti a váladék besűrűsödését és segíti annak kiürülését. Hurutos köhögésnél meg lehet próbálni ún. köptetők szedését, amelyek hatása egyénenként változó, ha a páciens jónak érzi, nyugodtan szedhető. Ha a beteg nem érzi pozitív hatásukat, további szedésük felesleges.

A száraz, illetve a kínzó, fájdalmas, alvást zavaró köhögésnél köhögéscsillapító szedése indokolt. Vannak recept nélkül is kapható köhögéscsillapítók, az erősebb szerek vénykötelesek. A fizikai terhelés melletti fokozott légzés provokálja a köhögést, így célszerű a pihenés, és mások megfertőzésének kerülése. Antibiotikumra általában nincs szükség, csak szövődmények, felülfertőződés esetén. Az akut bronchitis lezajlása után olykor akár 6 hétig tartó köhögés is előfordul.

Az egyszerű (vagyis légzésfunkciós eltéréssel nem járó), többnyire dohányos, idült hörghurutban az akut bronchitis elhúzódóbb köhögéses és egyéb tünetekkel járhat, intenzívebb kezelést és a dohányzás elhagyását igényli.

 

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.