2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Magnéziumhiány

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.02.29., csütörtök

  Magnéziumhiánynak a vérben fellépő alacsony magnéziumkoncentrációt nevezik. Az emberi szervezetben mintegy 25-30 gramm magnézium található, mely részben a csontokban, részben pedig az izom- és májsejtekben koncentrálódik. A napi ajánlott magnéziumbevitel felnőtt nők számára 300 mg, férfiak számára 350 mg, míg kismamák számára 450 mg. Gyermekeknél életkortól függően a szükséges mennyiség 50-250 mg között változik.

  headache-header_0

  A magnéziumhiány okai

  A magnéziumhiány kialakulásának lehetséges okai az egyoldalú táplálkozás, az időskori alacsony tápanyagbevitel, illetve a megnövekedett magnéziumigény. A megnövekedett szükségletet az erőteljes testi és szellemi igénybevétel, gyermekek esetében a gyors növekedés, valamint bizonyos betegségek okoznak, melynek során felborul a szervezet magnézium-háztartása (alkoholizmus, szívelégtelenség, szívritmuszavarmagas vérnyomás, migrén, asztma). Ide sorolható még a várandósság időszaka is, mely alatt a magnéziumpótlás csökkenti a spontán vetélés, a koraszülés, a fejődési rendellenességek és a terhességi szövődmények kockázatát. A magnéziumhiány ritka esetben genetikai okokra vezethető vissza. Ilyenkor a bélben való felszívódás, illetve a vesében történő magnézium visszaszívás problémája váltja ki a tüneteket.

  A magnéziumhiány tünetei

  Az emberi szervezet negyedik legjelentősebb nyomeleme a magnézium, így annak hiánya számos tünetet idézhet elő: izomgörcs, (pl. vádli, illetve rágóizmok görcse, izomremegés), ingerlékenység, fáradtság, kimerültség, belső nyugtalanság, hideg lábfej, fejfájás, zajérzékenység, zavartság, megnövekedett alvásigény, szívdobogás, hátfájás, keringési zavarok, étvágytalanság.

  A magnéziumhiány megelőzése

  A magnéziumhiány kiegyenlített táplálkozással megelőzhető. Magas magnéziumtartalmuk miatt ajánlatos a következő ételek fogyasztása: mandula, dió, mogyoró, zabkorpa, paraj, fehérbab, halfélék.

  A magnéziumhiány kezelése

  A kezdeti stádiumban otthoni kezelés is lehetséges, magnéziumot tartalmazó készítmények szedésével. Amennyiben a magnéziumhiányos állapot tartósan fennáll, elengedhetetlen az orvosi konzultáció.

  A leírás a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.