A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Székrekedés

Székrekedésről akkor beszélünk, ha hetente 3-nál kevesebbszer ürít székletet valaki, vagy a széklet rögös, bogyós, székeléskor erőlködni kell vagy a székletürítés után a végbélben akadály érzés marad.

 

A székrekedés gyakorisága

A székrekedés gyakori probléma, a lakosság közel ötödét érinti. Kialakulásában számos tényező szerepet játszhat:

 • alacsony rostbevitel
 • neurológiai (pl. vegetatív beidegzés zavara, Parkinson-kór)
 • gasztroenterológiai (szűkület, daganat) elváltozás
 • gyógyszer hatás
 • pszichés problémák
 • endokrin betegségek (pajzsmirigy alulműködés, mellékpajzsmirigy túlműködés).

A krónikus székrekedés rossz közérzetet, fejfájást, étvágytalanságot, bakteriális túlnövekedést, bélgázosságot, hasfájást okozhat. Székrekedéses páciensekben gyakrabban alakul ki diverticulosis (vastagbél kitüremkedések), aranyér betegség, fissura (nyálkahártya berepedése), rectalis prolapsus (végbél előesése).

Kihez forduljon?

Amennyiben az Ön családtagjai között előfordult vastagbéldaganat, vagy szorulása újkeletű, szorulása fogyással, vérzéssel, sárgasággal vagy állandó hasfájással jár, célszerű gasztroenterológusnál jelentkezni.

Amennyiben az elváltozás már hosszabb ideje fennáll és nem társul a fenti tünetekkel, belgyógyász is kezdheti a kivizsgálását.

A székrekedés diagnosztikája

 • alapos kikérdezés 
 • fizikális vizsgálat 
 • vérvétel (rutin labor pajzsmirigyfunkcióval és széklet vérteszttel kiegészítve) 
 • hasi ultrahang 
 • Gyulladásos bélbetegség, tumor gyanúja esetén vastagbéltükrözés.

A székrekedés kezelése

A székrekedés oki kezelése az alapbetegség gyógyszeres vagy műtéti megoldása. Az esetek nagy részében a székrekedés szervi oka nem deríthető ki, ekkor funkcionális székrekedésről beszélünk, vagy a kiváltó ok nem szűntethető meg (pl. Parkinson-kór okozta székrekedés), ilyenkor tüneti terápiára kényszerülünk. Ennek részei bő folyadék és rostbevitel, rendszeres testmozgás. Hashajtásra kezdetben természetes anyagokat használjunk: salátafélék, rostos gyümölcsök, káposztafélék, hüvelyesek, búza vagy zabkorpa. Probiotikus joghurt vagy kefír fogyasztása is előnyös lehet. Igen jótékony reggel egy pohár víz fogyasztása még éhgyomorra.

Amennyiben az nem kellően hatásos, akkor ozmotikus hatású (vizet visszatartó) hashajtók szedése javasolt pl. lactulose, szorbit vagy polietilén-glikol tartalmúak. Folyamatos használatra e készítmények a legalkalmasabbak. Ha ezen szerek sem hoznak eredmény érdemes a bélfal izgatásával ható készítménnyel próbálkozni pl. szenna, phenolphtalein. A bélfal izgatókat alkalomszerű használatra javasoljuk a minimális szükséges dózisban.

 

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.