A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Zsírmáj

A zsírmáj (szteatózis hepatisz, fatty liver diseases) a trigliceridek túlzott felhalmozódása a májsejtekben. A fejlett nyugati országokban a lakosság 20-50%-át, az elhízottak 80%-át érinti.

A probléma az emésztőszervi megbetegedések közé, a belgyógyászat területére tartozik.

 

A zsírmáj okai

A zsírmáj betegséget két nagy csoportra oszthatjuk, leggyakoribb oka a rendszeres alkoholfogyasztás miatt kialakult alkoholos szteatózis hepatisz (ASH) alkotja az egyik csoportot. A másik csoport a nem alkoholos szteatózis hepatisz (NASH), aminek fő kockázati tényezője az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérzsír-szint és az ülő életmód is. Ugyanakkor az alultápláltság, a túlzásba vitt diéta, az idült hasnyálmirigy-gyulladás, és a más emésztőszervi betegségek miatti felszívódási problémák is hozzájárulhatnak a zsírmáj kialakulásához, illetve siettethetik azt.

További rizikófaktorok a policisztás ovárium szindróma, a pajzsmirigy alulműködés és más endokrin betegségek és az obstruktív alvási apnoé is. Az anyagcsere örökletes megbetegedései (például a glikogéntárolási betegségek, a rézanyagcsere zavar miatt kialakuló Wilson-kór), valamint egyes gyógyszerek alkalmazása is növeli a kockázatát. Másodlagos zsírmájat okoz a krónikus C vírus májgyulladás, valamint a terhesség során kialakuló akut zsírmáj is.

A késői májszövődmények (cirrózis, májrák) kialakulása elsősorban a zsírlerakódás következtében kialakuló májgyulladásnak (szteatohepatitisznek) van szerepe.

A zsírmáj tünetei

A zsírmáj még előrehaladott állapotában sem jár sok, egyértelműen rá utaló tünettel. A máj tapinthatóan megnagyobbodik. Jelentkezhet étvágytalanság, hányinger, gyengeség, fáradtság, hasi érzékenység, előrehaladott esetben sárgaság, vérzékenység, vizesedés.

A zsírmáj diagnózisa

Első lépésben laboratóriumi májfunkciós vizsgálatokkal és ultrahanggal térképezhető fel a máj állapota. A korábbi aranystandard vizsgálat, a szövettani mintavétel (biopszia) szerepét mára már átvette a transiens elasztográfia, ami nem invavíz, magas szenzitivitású és specificitású vizsgálat, segítségével meghatározhatjuk a máj zsírtartalmának és fibrózisának mértékét. További vizsgálatok válhatnak szükségessé, ha más betegség, szövődmény, például májrák gyanúja is felmerül.

A zsírmáj kezelése

A gyógyulás szempontjából a legfontosabb a kiváltó ok enyhítése vagy megszüntetése, például az alkoholfogyasztás abbahagyása. A nem alkoholos zsírmáj kezelésében elsődleges szerepe van a metabolikus betegségek (elhízás, magas vérzsír-szint, inzulinrezisztencia, 2. típusú cukorbetegség) kezelésének.

A másik fontos tényező az életmódváltás, a mediterrán étrend, D3 vitamin pótlás, rendszeres fizikai aktivitás, lassú testsúlycsökkentés. A zsírmáj gyógyulási esélye sokkal jobb, mint a súlyos szövetelhalással is járó gyulladásos májbetegségek esetén. Bár az elzsírosodás sokszor nagymértékű, a zsír egész sejteket elfoglal, a máj jól regenerálódik, ha az anyagcsere javulásával a zsír kiürül a májsejtekből.

A betegek gondozásának nagy szerepe van a késői súlyos szövődmények (cirrózis, májrák, szív- érrendszeri megbetegedés) megelőzésében.

 

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák