A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Jódhiány

Mikor áll fenn jódhiány?

Szervezetünkben a jódot elsősorban a pajzsmirigyhormonok előállításához használjuk fel. A napi szükséglet gyermekeknél 100-140 μg/nap, felnőtteknél 180-200 μg/nap, várandósaknál 230 μg/nap, szoptatós kismamáknál 260 μg/nap. Megfelelő jódellátottság mellett a pajzsmirigy kb. 3 hónapra elegendő jóddal rendelkezik, ezután jódhiányos állapot alakul ki. A jódot ivóvízzel, táplálékokkal visszük be a szervezetünkbe. Magyarország területének nagy része gyakorlatilag jódhiányos, így elmondható, hogy jelentős problémával állunk szemben.

jódhiány

A jódhiány tünetei

Hosszan tartó jódhiány következménye a pajzsmirigy megnagyobbodás (struma) és a később kialakuló pajzsmirigy alulműködés. Ez utóbbi tünetei lehetnek az indítékszegénység, fáradtság, fázékonyság, depresszió, székrekedés, stb. Várandós és szoptató anyukák esetében különösen fontos a fokozott jódigény kielégítése, mert jódhiány esetén fejlődési rendellenesség, szellemi visszamaradottság, akár kreténizmus is kialakulhat. Ez az oka annak, hogy a veleszületett pajzsmirigy alulműködést, az újszülöttet élete első napjaiban már rutinszerűen szűrik.

A jódhiány veszélyei

Hosszan tartó jódhiány esetében, ha nagy mennyiségű jód jut a szervezetbe, a megnövekedett pajzsmirigy hirtelen túlműködésbe kezdhet, mely akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Ez az oka annak, hogy egyes radiológiai vizsgálatokhoz felhasznált jódtartalmú kontrasztanyagok beadása előtt a pajzsmirigyműködés ellenőrzése is szükséges. Viszonylag új kutatások azt is igazolták, hogy jódhiány hozzájárulhat emlő- és gyomorrák kialakulásához.

A jódhiány diagnosztikája

A jódhiány diagnosztikája belgyógyászati, endokrinológiai feladat. Első sorban a beszélgetés során keressük a jódhiányos állapotokra utaló panaszokat, a fizikális vizsgálat során is lehetnek eltérések, pl. megnagyobbodott pajzsmirigy, mely jódhiányra utalhat. Végül a további laboratóriumi vizsgálatok szükségesek a jódhiány igazolásához. Mivel a bevitt jódnak csak egy részét tudja szervezetünk hasznosítani, így a másik része a vizeleten keresztül kiürül. Ezt használjuk ki a 24 órán keresztül gyűjtött vizelet jódkoncentrációjának meghatározásánál. Az érték a jódhiány mértékét is megadja.

A jódhiány kezelése

Pajzsmirigybetegségben szenvedőknél gyógyszeres jódpótlás válhat szükségessé, mely a pajzsmirigy méretének csökkenését is előidézheti. Várandósok és szoptató kismamák esetében a jódpótlás feltétlenül szükséges. Panaszmentes esetekben elegendő lehet jódban gazdag ételek (pl. tengeri halak) fogyasztása. A jódhiány megelőzésére jódozott só, kiegyensúlyozott diéta is hatékony.

Intézményünkben jódhiány/strúma kapcsán endokrinológus szakorvos áll az Ön rendelkezésére. Általános és speciális laborvizsgálat, pajzsmirigy ultrahang vizsgálat, szükség szerint szövettani mintavételi lehetőség is adott.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.