A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Fogyás

A testsúly fél- egy év alatt bekövetkező, legalább 5%-kal való csökkenését nevezzük fogyásnak. Aki testsúlyát nem méri, a ruhaméret változásával tudja a fogyás mértékét megítélni.

 

A fogyás okai

  • Csökkent táplálékfelvétel: éhezés, kalóriaszegény diéta, pszichiátriai betegségek (depresszió, anorexia nervosa)
  • A rágás, nyelés akadályozottsága (fogbetegségek, nyelőcső szűkülete)
  • Fokozott energiafelhasználás: intenzív fizikai munka, sport, stressz, túlterheltség
  • A rosszindulatú daganatos betegségek
  • Gyomor-bélrendszeri fertőzés (vírusos, bakteriális hasmenés, féregfertőzés)
  • Felszívódási zavarok (pl.: lisztérzékenység, laktáz-hiány, krónikus bélgyulladások/fertőzések)
  • Fertőzések: AIDS, tbc
  • Krónikus, senyvesztő betegségek: szívbetegségek, tüdőbetegségek, vesebetegségek, vérképzőszervi betegségek)
  • Egyes gyógyszerek (pl.: metformin, levodopa, antibiotikumok…stb.)

Kihez forduljunk fogyással?

Amennyiben nincs gyanúnk konkrét betegségre, mely a fogyás hátterében állhat, érdemes először belgyógyászhoz vagy háziorvoshoz fordulni. Érdemes a belgyógyászok közül gastroenterológust (gyomor-bélrendszeri betegségekre specializálódott belgyógyász) választani. Ha a vizsgálatok során valamely konkrét betegség irányába terelődik a gyanú, egyéb szakorvosi vizsgálatra is szükség lehet. (pl.: edokrinológia, infektológia, tüdőgyógyászat, diabetológia, pszichiátria, stb..)

A fogyást kísérő panaszok alapos átbeszélése után a test fizikális vizsgálata következik. A laboratóriumi vizsgálat fontos, a rutin kérések mellett a TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon) vizsgálat, terheléses vércukor, széklettenyésztés, székletvér vizsgálat, tumormarkerek vizsgálata is javasolt. Rosszindulatú daganatos betegségek gyanúja esetén a következő vizsgálatok szükségesek lehetnek: hasi UH, mellkas röntgen, mammográfia, nőgyógyászat, urológia vizsgálat, fül-orr-gégészetgyomor- és vastagbél tükrözés.

Gyanú esetén a HIV vizsgálatot (AIDS) és a tuberculosis vizsgálatát is kezdeményezni kell.

A fogyás kezelése

A kiváltó betegséget kell kezelni. Ha nem derül ki a fogyás hátterében betegség, akkor lelki támogatás, kalóriadús étrend, a napi legalább ötszöri, egészséges étkezés, multivitaminok, étvágyjavítók (pl.: megestrol), tápláló italok (pl.: Nutridrink) kerülnek előtérbe.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.